Welcome to Vlora

Konfindustria kritikon qeverinë: “Merrni anije me qira nga Bangladeshi, por prej 11 vitesh mbani në ‘konservim’ TEC-in e Vlorës”

Konfindustria i ka bërë kërkesë qeverisë që të marrë masat për të vënë në gjendje pune TEC-in e Vlorës. Duke ironizuar një masë të qeverisë për të sjellë anijet me qira për energji nga kompani amerikane private duke thënë se vijnë nga Bangladeshi, Konfindustria shkruan se prodhimi i energjisë elektrike nga TEC i Vlorës me fuqi të instaluar 100 MGW do t’i shmangte shqiptarëve mbi 70 milionë dollarë kosto.

Sipas Konfindustrisë, është e papranueshme që prej 11 vitesh lihet jashtë funksionit TEC i Vlorës për një defekt teknik që do të kushtonte 10 herë më pak se shuma që do t’i jepet anijeve për energji elektrike. Nuk mungoi kritika për kryeministirn Rama që nuk mori asnjë masë për kthimin në punë, edhe pse u paralajmërua kriza energjetike.

“Konfindustria i kërkon qeverisë, që në kushtet e gjendjes së krizës së shpallur energjitike, të marri masat për të vënë në gjendje pune sa më shpejt TEC-in e Vlorës. Gjithashtu, është e rëndësishme të kuptohet, se përse dhe cilët janë agjensitë publike dhe individët përgjegjës të mosvënies në funksion deri tani.

Prodhimi i energjisë elektrike nga TEC- Vlorës me fuqi të instaluar afër 100 MGw do të shmangte plotësisht sjelljen e anijeve gjeneruese nga Bangladeshi, që do t’i kushtojnë taksapaguesve shqiptarë mbi 70 milionë dollarë, përveç dëmeve të mëdha mjedisore shoqëruese të tyre.

“Mbajtja në “ konservim” dhe jo në gjendje pune e TEC-it i kushton më shumë se 1 milion $/vit buxhetit i KESH.sha. duke u përcjellë drejtpërdrejtë në rritjen shtesë të çmimit të energjisë elektrike për bizneset dhe qytetarët shqiptarë.

Konfindustria vlerëson, se është e papranueshme dhe e pashpjegueshme, që prej më shumë se 11 vitesh TEC-i Vlorës është lënë jashtë funksionit dhe nuk prodhon energji elektrike për shkak të një problemi teknik. Defekti teknik kushtonte më pak se 7 milion dollarë, ose 10 herë më pak se qiraja që do tu paguhet anijeve të Bangladeshit.

Asnjë përpjekje nuk u ndërmorr për të kthyer në gjendje pune TEC-in e Vlorës edhe pas shpalljes nga Kryeministri Rama të gjendjes së krizës energjitike në vitin 2021 dhe në vazhdim”, shkruan Konfindustria.
Kujtojmë se qeveria ka marrë vendimin për të marrë 2 anije me qira nga kompani amerikane private të cilat do të vendosen në Triportin e Vlorës dhe do të prodhojnë energji elektrike. Marrëveshja për energjinë elektrike e nënshkuar me Shtetet e Bashkuara të Amerikës është një projekt 2-vjeçar. 

Shto koment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.