Welcome to Vlora

Rikthehen taksat për biznesin e vogël, ja kur do të hyjë në fuqi ligji

Që nga janari i 2023 bizneseve të vogla me xhrio deri në 10 milionë lekë në vit, do t’u taksohet të paktën 10% e të ardhurave të tyre. Sipas projektligjit të ri të tatimit mbi të ardhurat, nga kjo taksë do të përjashtohen vetëm ata të cilët janë vetëpunësuar dhe nxjerrin një pagë minimale prej 40 mijë lekë të rinj të muaj.

Në bazë të fushës ku do të operojnë bizneset e vogla, qeveria do të tatojë 40% të të ardhurave për veprimtaritë prodhuese, 20% të tregtisë me shumicë, 30% të asaj me pakicë dhe transportit individual, 40% për baret dhe restorantet, 50% artizanët dhe 65% të të ardhurave për veprimtaritë e pavarura apo profesionet e lira, raporton Euroneës Albania.  

Kush do të marrë deri në 2.4 milionë të ardhura në vit do të tatohet 13%, 23% ata që do të realizojnë 2 milionë e 401 mijë lekë deri në 24 milionë lekë në vit dhe 28% personat mbi 24 milionë lekë në vit.

Nëse një artizan realizon 60 mijë dollarë xhiro në vit, ai do të paguajë 23% taksë për 30 mijë dollarët që nuk konsiderohen shpenzim, ose 6900 dollarë në vit.

Dy shkallët tatimore të vetme që nuk do të ndryshojnë janë dividenti që tatohet 8% dhe korporatat e mëdha 15%.

Janë afro 50 mijë biznese që realizojnë xhiro vjetore deri në 10 milionë lekë në vit, ndërsa si profesione të lira numërohen 80 mijë individë.

Qeveria përjashtoi në janar të vitit të shkuar biznesin e vogël me xhiro deri në 14 milionë lekë në vit nga tatimi mbi fitimin dhe ata me të ardhura deri në 10 milionë nga TVSH-ja.

Shto koment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.