Welcome to Vlora

Bizneset në Vlorë me sytë nga punëtorët e huaj

Në prag të çeljes së sezonit turistik në Vlorë, mungesa e krahut të punës është sfida kryesore. Largimi i të rinjve shqiptarë ka bërë që operatorët të hedhin sytë nga të huajt.

Dy shteas turq shprehen të kënaqur me vlerësimin në profesionin që ushtrojnë.

“Rroga është shumë e mirë, nuk mund të fitosh kaq në Turqi. Rroga më mjafton mua dhe familjes të cilët i ndihmoj. Jam një hotelier në profesion, kam 6 vjet qe punoj. Rroga është shumë e mirë, në Turqi ti nuk mund të fitosh të njëjtën rrogë, në vende të ndryshme ka pagesa të ndryshme, por unë jam i kënaqur këtu”, thonë ata.

Por shtetasit shqiptarë që ushtrojnë profesione të ngjashme, e shohin si sfidë punësimin e të huajve, pasi konkurenca mund t’i rrisë profesionalisht.

“Është kënaqësi të kemi punëtorë të huaj pasi kjo na ndihmon që të rritemi profesionalisht  dhe të kemi konkurencë mes njëri-tjetrit, e shikojmë më tepër si rritje profesionale sesa si pengesë apo diskriminim”, thotë një barist.

Menaxheri i një biznesi pranon që të huajt janë dyndur në tregun shqiptar të punës, veçanërisht në sektorin e turizmit.

“Vitet e fundit ka shumë të huaj që po i afrohen sektorit të turizmit shqiptar, për shkak edhe të eksperiencës që kanë në vendet e tyre, por nuk do të thotë që ata paguhen më shumë se shqiptarët, ne kemi filozofinë që profesionisti paguhet gjithmonë”, shprehet menaxheri Jetmir Shabani.

Në zyrën e migracionit për periudhën Janar-Prill rezultojnë të punësuar apo vetë punësuar 400 shtetas të huaj. Dominojnë italianët, por ka edhe shtetas turq, indian, filipinas dhe polakë. Në sektorin e turizmit, sipas zyrës së punës, rezultojnë 94 persona të huaj të punësuar me kontrata të rregullta.

Shto koment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.