Welcome to Vlora

A duheshin prishur bunkerët e Enverit? Italianët paguajnë deri në 85 mijë euro për një të tillë dhe nuk po gjejnë dot

Shqipëria numëronte në vitin ’90, kur ra komunizmi, afro 200 mijë bunkerë, pa llogaritur tunelet nëntokësore. Sot nuk ka mbetur as çereku i tyre, megjithatë kush do ta kishte imagjinuar së një i tillë sot po kërkohet në Europë me një çmim që kalon edhe atë të një apartamenti në Tiranë.
Në Itali dëshira për të pasur një bunker po rritet çdo ditë e më shumë.

Një dhomë nëntokësore, prej betoni, për t’u mbrojtur nga bombardimet dhe sulmet e llojeve të ndryshme ushtarake, dhe jo një banesë apo apartament, është një ndër kërkesat e shumta të ditëve të fundit për italianët pas kërcënimeve të Putin ndaj Perëndimit dhe aleatëve të NATO-s.

Lufta është ndezur në Ukrainë, por në Itali ka tashmë shumë nga ata që duan të ndërtojnë një bunker të gjithin për vete, ndoshta në kopsht, për t’u përdorur në skenarin më të keq se konflikti mbërrin në gadishullin Apenin. Mantuan Giulio Cavicchioli, pronar i Minus Energie, ka ndërtuar bunkerë për 22 vjet, por ai kurrë nuk kishte marrë aq shumë telefonata sa ditët e fundit: “Kemi shumë kërkesa – thotë ai për Corriere del Veneto.
Nga Roma, një pikë që konsiderohet ndoshta e preferuar në rast lufte, ka pasur një numër të tepruar kërkesash. Sipërmarrësi shpjegon: “Më shumë se 200 telefonata arritën në më pak se një javë. Shumë kërkesa kanë ardhur si rezultat i terrorit të luftës. Njerëzit po telefonojnë të shqetësuar nga përshkallëzimi i luftës në Ukrainë për të ndërtuar një bunker brenda natës. Dhe unë jam i detyruar t’iu them se nuk mund të bëhet”.
Por sa kushton ndërtimi i një bunkeri?

Për një dhomë nga 25 deri në 30 metra katrorë, çmimi varion nga 60 mijë deri në 85 mijë euro. Një objekt i këtij lloji zakonisht mund të strehojë 5 persona, për një periudhë kohore maksimale që varion nga 15 deri në 30 ditë. Megjithatë, Cavicchioli shpjegon se ndërtimi i një bunkeri sigurisht nuk është diçka që bëhet brenda natës: “Kërkon kohë për marrjen e lejeve të ndërtimit, për vlerësimin nga kompania e ndërtimit dhe për kohën e ndërtimit e të dorëzimit, të cilat janë procese kohore të zgjatura”.

Megjithatë, pavarësisht vështirësive, sipërmarrja e pronarit të anijes Mantuan është tashmë në përfundim të ndërtimit të dy strehimoreve nëntokësore: një në Crema dhe një në Bresciano. “Kriza ukrainase e ka shtyrë atë të përshpejtojë praktikat. Tani do të duhen të paktën dy muaj për t’i përfunduar ato”.

Ndoshta edhe në Shqipëri me mijëra bunkerë të ndërtuar në kohën e Enverit, që kanë mbetur ende pa u prishur, do të blihen një ditë më shtrenjë sesa një apartament në Tiranë.

Nga : Aranit Muraci

Shto koment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.