Welcome to Vlora

Amerikani që la Kaliforninë për tokat e Shqipërisë! Nga inxhinier në fermer, 30-vjeçari: Do mbjell fillimisht produkte organike, por do investoj dhe në blegtori

Nga inxhinier IT në fermer. Kjo është historia e 30-vjeçarit amerikan Brandon Russomano, i cili ka lënë gjithçka në Kaliforni, për të punuar tokat e për të investuar në Vlorë.
Brandon Russomanno nga Kalifornia, kishte dëgjuar vetëm një herë për Shqipërinë, para se të vendosej përfundimisht në fshatin Beshisht të Vlorës.

“Jam i dashuruar me tokën dhe vendosa të investoj pikërisht këtu në Vlorë. A kisha dëgjuar më parë për Shqipërinë? Të jem realist jo. Por, unë falë edhe faktit se nëna ima ka prejardhje nga Italia, për pushime çdo verë shkoja në Itali dhe aty dëgjuar fillimisht për Shqipërinë. Gushtin e kaluar erdha për pushime ku dhe vendosa të investoj. Në Kaliforni toka kushton shumë shtrenjtë dhe unë e dua tokën”, tha Russomanno.

Me profesion, Brendon është inxhinier elektronik, por pasioni për tokën, i ka dhënë jetës së tij një rrjedhë krejt tjetër.

“Në Kaliforni kam punuar në fushën e informatikës. Duket e çuditshme që nga IT kam zgjedhur të jem në një fushë tjetër, por kjo më pëlqen. Prindërit e mi jetojnë në Kaliforni, ku janë edhe miqtë e mi. Ndoshta do të më dëgjojnë, që në një të ardhme edhe ata të vijnë e të investojnë në këtë vend kaq të bukur”, u shpreh ai.

Larg familjes, Brendon duket se ka gjetur një derë të hapur tek Spiro Balliu, në tokat e të cilit ai synon të plotësojnë ëndrrën e kahershme. Prodhimet do të jenë organike dhe hapi i radhës, blegtoria.

“Qëllimi është të mbjell fillimisht produkte organike, por investimi do të vijojë edhe në blegtori dhe ngritjen e serave. Jane rreth 100 hektarë tokë që do të jenë pjesë e investimit, ku veç serave për prodhime organike, do të bashkëpunoj me Spiron dhe shokun tim nga Gjermania Bernardin, që të investojmë edhe në grurë e misër”, thotë Brendon.

Spiro tregon se si u njoh me Brendon dhe si po i ecën investimi me dy miqtë e tij të rinj, amerikan e gjerman.

Brendon dhe Bernardi synojnë të mbjellin 100 hektarë me grurë e misër, në tokën që ia kanë marrë fermerit shqiptar me qira. Ata thonë se gjasat për mbarëvajtjen e investimit duken të mira, dhe se nuk do të ndalen derisa të shohin frytet e punës së tyre./shqiptarja.com

Shto koment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.