Welcome to Vlora

“Rrjedh i lirë nëpër Shqipëri”, NASA publikon foto të lumit Vjosë

Me një gjatësi prej 272 kilometra lumi Vjosa është një nga lumenjtë e vetëm me rrjedhje të lirë që gjendet ende në Evropë.

Nga burimet e tij në malet e Pindit, lumi rrjedh përmes Greqisë veriperëndimore dhe më pas përmes Shqipërisë jugperëndimore.

Më 9 shtator 2022, Imazhi Operacional i Tokës (OLI) në Landsat 8 ka kapur imazhin e lumit Vjosë me ngjyra natyrale.

Në Greqi, lumi quhet Aoös dhe rrjedh nëpër terrenin e thyer dhe pyjet e dendura të Parkut Kombëtar Vikos-Aoös.

Ajo bashkohet me një degë të madhe (Sarandaporin) pranë kufirit me Shqipërinë dhe më pas lundron nëpër një sekuencë kanionesh të pjerrëta.

Megjithëse ka pasur plane për të ndërtuar hidrocentrale dhe projekte të tjera në Vjosë dhe degët e saj, autoritetet shqiptare në vitin 2022 nënshkruan që zonën ta kthenin në një park kombëtar.

Në Shqipëri lumi Vjosa përshkon rreth 192 km, duke kaluar në zona malore dhe fushore, deri në derdhjen e tij në detin Adriatik. Në Shqipëri dy tributarët kryesorë janë lumi Drinos (gjithashtu buron në territorin grek) dhe lumi i Shushicës, i cili gjendet mes maleve midis Vlorës dhe Gjirokastrës. Rrjedha e mesme e Vjosës përbën një nga zonat më dinamike të lumit. Në këtë zonë shtrati i lumit zgjerohet në mbi 2 km.

Një tjetër tributar i Vjosës është lumi i Langaricës, i cili ndodhet në pjesën e sipërme të luginës pranë qytetit të Përmetit.

Shto koment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.